Uyku apnesi, KOAH ve daha birçok solunum rahatsızlığının tedavisinde Bi-PAP maskeden yararlanabilirsiniz. Pozitif hava yolu basıncı (PAP) ile tedavi edilen solunum rahatsızlıklarında oksijen düşmesini engellemek bu ürünle mümkün olur. KNGMED Bi-PAP maskenin burun altı yastığı fonksiyonel tasarımıyla kullanıcıların takdirini kazanır. Hafif ve esnek kafa bandı herhangi bir rahatsızlık hissi yaratmadığından uykularınız bölünmez. Ürün, kullanıcıların gün boyu konforlu bir şekilde kullanması hedeflenerek çerçeve şeklinde tasarlanmıştır. Bu tasarım, boruların dağınık bir görünümde olmasını önleyerek hava akışını çerçevenin içinden yönlendirir. Minimal temas yüzeyiyle kullanıcıların konforunu düşünen KNGMED Bi-PAP maske âdeta varlığını hissetmeyeceğiniz kadar hafif ve kullanışlıdır.
Solunumla alakalı sağlık sorunlarında tedavi sürecini destekleyen Bi-PAP maskeleri tercih edebilirsiniz. Bi-PAP tedavisi; özel burun maskesi, hava gelmesini sağlayan hortum ve pozitif basınç üreten bir kompresörden oluşur. Söz konusu maske, ağız içinde sürekli ya da değişken bir basınç yaratarak dokuların gevşemesini ve hava yolunun daralmasını önler. Solunumun rahatlaması ve horlamanın önlenmesini sağlayan Bi-PAP maske, kullanıcıların rahat ve huzurlu bir şekilde uyumasını sağlar. Solunum düzensizlikleri ve nefes alma ile olan pek çok problemi, maskenin düzenli bir şekilde kullanımıyla aşmak mümkündür.
Bi-PAP maske; KOAH, uyku apnesi gibi solunum rahatsızlıklarında ve hava yolunun sürekli olarak açık kalması gereken durumlarda kullanılır. Oksijen değerinin düşmesini önleyen bu maske özellikle uyku apnesi rahatsızlığı yaşayan kişilerin tedavisinde kullanılan etkili bir üründür. Günlük olarak ya da gece boyunca maske kullanması gereken kişilerin tercih edebileceği bir malzemedir. Konforlu yastıkları ve hafif tasarımıyla deliksiz bir gece uykusu vadeder.
Normal sağlıklı solunum sırasında diyafram kası kasılır azalan göğüs içe basınca bağlı olarak hava solunum yollarında alveol adı verilen yapılara ulaşır. Kan damarlarından oksijen ve karbondioksit değişimi gerçekleşir. Diyaframın gevşemesi ile hava dışarı atılır. Diyaframı etkileyen sorunlar veya hava yollarında tıkanıklık, darlığa sebep olan çeşitli hastalıklarda BİPAP cihazına ihtiyaç duyulur.
Solunumu etkileyen ve BİPAP tedavisi gibi pozitif basınca ihtiyaç duyulmasını sağlayan hastalıklar vardır. Örnek olarak Kronik Obstrüktif Akciğer Rahatsızlığı (KOAH), Obstrüktif Uyku Apnesi, Astım Alevlenmesi, Akciğer İltihaplanması (Pnömoni) gibi hastalıklar etkendir.
Bi-PAP maskesinin kullanımını gerektiren tedavi genellikle PAP (pozitif hava yolu basınç) tedavisi olarak isimlendirilmektedir. Gönderilen basınç sayesinde hasta uyurken kasların çökmesi engellenmiş olur. Hava yolunun sürekli açık vaziyette kalmasıyla oksijen miktarının düşmesi gibi durumların önüne geçilir.
CPAP ve BİPAP cihazlarındaki fark temel olarak şu şekilde açıklanabilir; CPAP cihazları sabit bir basınca ayarlanabilirken BİPAP cihazları ise nefes alırken ve nefes verirken farklı basınçta ayarlanabilir. BİPAP cihazlarındaki bu iki farklı ayar sayesinde hastanın solunum sistemine daha fazla hava girmesi sağlanır. Bunların dışında bir de APAP cihazı bulunmaktadır. APAP ise otomatik cpap cihazı olarak bilinmektedir. Otomatik cpap cihazı belirli bir değerde sabit kalmayıp, ihtiyacınızı sensörler yoluyla algılar ve yazılımıyla çözümleyerek en doğru basıncı verir.
Bi-PAP kelime anlamıyla iki kademeli sürekli pozitif solunum yolu basıncı demektir. BİPAP cihazları uyku esnasında kişi nefes alıp verirken farklı basınçlar uygular. Burada IPAP ve EPAP şeklinde iki kavram mevcuttur. IPAP kavramı kullanıcı nefes alırken, EPAP ise nefes verirken cihazın uyguladığı basınç değerini ifade etmektedir. Bu iki değer sayesinde solunum yolunda basınç farkı oluşur ve tedavide bu basınç farkından faydalanılır.
Bi-PAP maskeleri çeşitleri hastaların yüzüne bağlanan maskeler ile kullanılır. Cihazların tedavi için uyguladığı basınçlı hava bir solunum hortumu yoluyla maskeye kadar iletilir. Hastanın yüzüne bağlanan maske ile sadece ağız ya da burundan solunum tedavisi uygulanabildiği gibi hem ağız hem burundan aynı anda olacak şekilde solunum tedavisi de uygulanabilir. Bu durumda cihaz seçiminde olduğu gibi maske seçimine de hekimler karar verir.
Solunum hastalıkları tedavisi için kullanılan maskelerin en temel görevi kullanıcıya konfor sağlamaktır. Burada konfor, tedavinin sürekliliği açısından büyük önem arz etmektedir. En az cihazın kalitesi kadar kullanılan maskenin kalitesi ve kullanıcıya uyumu da çok önemlidir.
Maskelerin hafifliği, tüm parçalarındaki kaliteli üretim, dayanıklılık, özel silikon malzemenin eşsiz yumuşaklığı, kullanım kolaylığı, başlıklarının esnekliği ve kalitesi, her buruna uygun model çeşitliliği KNGMED maskelerini diğerlerinden ayırır. Bu özellikler sayesinde, PAP cihazınıza uyumunuz artar ve uykunuzda rahatsızlık çekmezsiniz.
KNGMED maskelerinin hemen her modelinde var olan eşsiz bir dizayn; maskelerin yüze temas eden ve içe doğru kıvrık olan 2 katlı silikondan yapılmış kısmının, içine dolan hava ile maskeyi yüze doğru itmesidir. Bu özelliğe sahip olmayan diğer marka ve modeldeki maskeler, hava basıncının yüzden maskeyi itmesi nedeniyle daha çok hava kaçağına sebep olurlar. Hastanın vermiş olduğu havanın maskeden tahliyesini sağlayan, hava kaçak çıkışı (ekshalasyon portu) birçok maske modelinde yatay bir kesik şeklinde dizayn edilmiştir. Böylece atılan havanın çıkardığı gürültü en aza indirilmiş olur. Yatay kesik şeklindeki hava çıkışının bir başka avantajı ise, çıkan havayı dağıtarak sizin veya partnerinizin rahatsız olmanızı engellemesidir.
Maskelerde kullanılan, hastanın yüz biçimine göre şekil alma özelliği olan Jel materyal; yumuşaklığı ile hastaya büyük konfor sağlamaktadır. Birçok maskenin parçalarının tek tek değiştirilebilmesi, kullanım süresi bitmeden önce olabilecek ek masrafları azaltır.
Belirli düzeyde tıkayıcı uyku hastalığı-apnesi olan ve operasyonun yetersiz olacağı hastalarda hava yolunun gece sürekli açık kalmasını sağlamak için kullanılan cihazlardır. Genel olarak PAP tedavisi diye adlandırılır. Bi-PAP(Bilevel Positive Airway Pressure) cihazları, havayı doktor tarafından belirlenen basınçlı hava burun maskesi aracılığıyla hava yoluna ileterek, kasların gece boyunca çökmesini engeller. Hava yolunun açık kalmasının sonucunda oksijen düşmeleri engellenmiş olacaktır. Cihazlar ağız içinde değişken bir pozitif basınç yaratarak etkisini gösterir. Yaşlı hastalarda veya yaşı ne olursa olsun apne-hipopne indeksi 30’un üzerinde olan olgularda; ayrıca indeksi düşük olsa bile gündüz aşırı uykululuğu mevcut kişilerde, tedaviye uyum problemi olmadıkça ilk seçenek Bi-PAP cihazı olmalıdır.
Bi-PAP aletleri özel bir burun maskesi, bu maskeye hava gelmesini sağlayan hortum ve devamlı pozitif basınç ya da iki seviyeli pozitif basınç üreten bir tür hava kompresöründen oluşur. İlk üretildiklerinde oldukça büyük hacimliyken ve gürültülü çalışırken, şimdi bir çantaya girebilecek-komodinin üzerinde rahatça yer bulabilecek boyuta inmişlerdir ve çok sessiz çalışabilmektedirler. Küçük boyutları sayesinde tatile-yolculuğa giderken hastalar aletlerini kolayca beraberlerinde götürebilmektedirler. Maskelerin boyutları da iyice küçülmüş ve yalnız burnu örter duruma gelmiştir.
Bu cihazlar ağız içinde değişken bir pozitif basınç yaratıp dokuların gevşemesini ve hava yolunu daraltmasını engelleyerek etkisini gösterir. Doğal olarak, bunun için gerekli olan hava basıncı her hastada farklıdır. Tanı konulduktan sonra, ikinci gece bu aletle yapılan çekim sırasında basınç en düşük değerden başlanarak uyku sırasında kademeli biçimde arttırılır; en sonunda uykunun her döneminde ve her pozisyonda solunum düzensizliklerini ve horlamayı ortadan kaldıran değer bulunur. Bundan sonra hasta geceleri evinde kendi aletini belirlenen bu basınçla kullanır. Solunumun rahatlaması ve horlamanın giderilmesiyle hasta rahat ve kesintisiz uyumaya başlar. Hastalar genellikle daha deneme gecesinin ardından uykularındaki olumlu değişimi fark ederler; uzun süreden beri ilk kez bu kadar iyi uyuduklarını ve dinlenmiş olarak kalktıklarını ifade ederler. Birkaç gün içinde uyku tamamen normal hale gelir ve hastalığın neden olduğu daha önce sıralanmış olan bütün belirtiler kısa sürede ortadan kalkar. Bu olumlu gelişme, hastaların alete uyumunu daha da kolaylaştırır.