Uyku Maskesi belirli seviyedeki tıkayıcı etkili uyku apnesi olan hastalarda, hava yolunun geceleri sürekli açık kalmasını sağlayan cihazlar olarak bilinir. Genellik PAP tedavisi olarak da adlandırılır. CPAP ve BPAP cihazlar; maskeler havayı burun yoluyla, ayarlanan basınç düzeyinde iletir. Boğaz bölgesinde ve genizde, sürekli veya değişken pozitif basınç yaratılarak, hava yolunun açık kalması sağlanır.
Uyku testi yapılarak konulan tanı sonrasında başlanan PAP tedavisi için cihaz denemesi haricinde uykunun dönemleri, uyku pozisyonu gibi faktörlerden kaynaklı düzensizlik ve horlama sorununu ortadan kaldıracak bir basınç seviyesi belirlenir. Belirlenen basınç seviyesi değerlendirmesi sonucunda uyku merkezinde manuel alet ile veya hastaların kendi evlerinde otomatik olan ürünlerle tedavilerine destek olması amaçlanır. Apne-Hipopne değeri 30 üzerinde olan kişilerde ve indeksleri düşük olan kilolu, yaşlı hastalarda uyku sorunu olmadıkça öncelik olarak PAP tedavisine tabi tutulurlar. PAP olarak adlandırılan bu tedavi yönteminin düzenli olarak maskeler yardımıyla yapılması sayesinde tıkayıcı uyku apnesi şikâyeti olan hastalarda, etkisi görülür.
Uyku apnesi gibi kronik solunum rahatsızlığı yaşayan kişilerin tedavileri için hekim tarafından CPAP ve BPAP maskelerinin kullanılması önerilir. CPAP ve BPAP maske çeşitleri, hastaların yüzüne tam oturan, bağlanarak kullanılan cihazlardır. Uyku maskesi çeşitleri tedavi için uygulanan basınçlı havayı, hortum aracılığıyla maskeye iletir ve hastanın yüzüne bağlanan bu ürün ile ağız veya burun ya da hem ağız hem burun yoluyla solunum tedavisine destek sağlanır. Hastalar çoğu zaman henüz maskeleri deneme süreçlerinde, uykularındaki olumlu yöndeki ilerlemeyi fark edebilir. Solunum yolundaki rahatlama ve horlama azalması ile rahat, kesintisiz uykular uyku maskesi sayesinde yaşanır.
Uyku sırasında ortaya çıkan solunum duraksamaları ile tanımlanan Uyku Apnesi tedavisi, en etkin şekilde CPAP ve BiPAP cihazları ile yapılmaktadır. Bu cihazların ürettikleri pozitif hava basıncı, hastanın yüzüne uygun bir maske aracılığıyla havayoluna ulaştırılır. Tedavi için uygulanacak basınç, bir uyku uzmanı kontrolünde yapılan uyku testi ile belirlenir. Uyku Apnesi tedavisinde kullanılan Pozitif Havayolu Basıncı (PAP) cihazları, basınç uygulama farklılıklarına göre çeşitlenir. CPAP, C-Flex, OtoCPAP, BiPAP, OtoBiPAP ve BiPAP ASV uyku apnesi tedavisinde çok yaygın kullanılan PAP cihazlarıdır.
İnsanların büyük çoğunluğu uyku sayesinde işlerini daha dinç ve sağlıklı kafa ile halletmektedir. Ancak bazı durumlar var ki uyku sırasında yaşadığınız sorunlar sonucu ortaya çıkar ve gecenizi, hatta bütün gününüzü, tüm yaşantınızı büyük oranda olumsuz olarak etkiler. Uyku apnesi de bu durumlardan birisidir ve uyuma esnasında yüksek ses ile horlama, nefes darlığı, aniden uyanma gibi problemler ile kendini belli eder. Uyku sırasında ortaya çıkan bu problemlere, kısaca solunumun durmasına uyku apnesi denir. Uyku apnesi, kısa süreli olarak solunumun durmasına ya da kısa süreli boğulmalara yol açan ciddi bir rahatsızlıktır.
Uyku apnesi gece aşırı horlama sonucu soluk kesilmesi ile ortaya çıkar. Gece boyunca birden fazla tekrarlanan uyku apnesi sorunu, üst solunum yollarından birinin tıkanması ile zorlaşır. Dil kökü ve yumuşak damağın büyümesi ile bu durum ciddileşir. Gece horlama şiddeti solunum yolunun tıkandığının habercisidir. Bu durum da ani uyanma ve nefes nefese kalma ile uykusuzluk problemi de baş göstermiş olur.
Daha çok boğaz da yer alan nefes borusunda bulunan kasların gevşemesi uyku apnesi hastalığına sebep olmaktadır. Üst solunum yolunun daralması veya gevşemesi küçük yaşlardan itibaren meydana çıkar ve tedavi edilmez ise ileri boyutlara taşınır. Uyku apnesinin bir sebebi de fazla kilolar ve büyük bademcikler ile geniz etine sahip olmakta uyku apnesi hastalığına sebep olur.
Uyku sırasında ortaya çıkan solunum duraksamaları ile tanımlanan Uyku Apnesinin tedavisi, en etkin şekilde CPAP ve BPAP cihazları ile yapılmaktadır. Bu cihazların ürettikleri pozitif hava basıncı, hastanın yüzüne uygun bir maske aracılığıyla havayoluna ulaştırılır. Tedavi için uygulanacak basınç, bir uyku uzmanı kontrolünde yapılan uyku testi ile belirlenir. Uyku Apnesi tedavisinde kullanılan Pozitif Havayolu Basıncı (PAP) cihazları, basınç uygulama farklılıklarına göre çeşitlenir. CPAP, OtoCPAP, BiPAP, OtoBiPAP ve ASV uyku apnesi tedavisinde çok yaygın kullanılan PAP cihazlarıdır. Tedavide tercih edilen uyku uzmanı tarafından yeterli görülen basınç tek seviyeli ve değişken değilse, CPAP (Sürekli Pozitif Havayolu Basıncı) olarak adlandırılan cihazlar kullanılır.